Napój funkcjonalny Vitality BIO BY.HERBS
Vitality można określić jako SPA, które możesz sobie zafundować od środka, pełne życiodajnych i kojących witamin, azotanów i antyoksydantów. Znajdziemy w nim mieszankę najzdrowszych warzyw i owoców, które gruntownie zadbają o Twoje ciało – oczy, skórę, włosy, nerki, serce, krew, mózg, a nawet paznokcie.
Działanie:
Tak samo jak zielenina jest najzdrowszą formą warzyw, owoce jagodowe (porzeczki, borówki, aronia, jagody) są najzdrowszą formą owoców. To takie małe, bardzo wydajne źródła antyoksydantów, witamin i innych właściwości. Zgodnie z badaniami mogą one zapobiegać nowotworom (i wspomagać ich leczenie), wzmacniać układ immunologiczny, chronić wątrobę, serce i mózg.
Składniki:
Jedna saszetka (5g) napoju Vitality zawiera:
- 1,6 g dzikiej róży
- 0,25 g marchwi
- 0,5 g aronii
- 0,5 g czarnej porzeczki
- 1 g jagody kamczackiej
- 0,65 g borówki
- 0,5 g buraka
Jak przygotować:
- Na szybko: Wsyp zawartość jednej saszetki do shakera z wodą lub sokiem następnie energicznie mieszaj.
- Jeżeli masz więcej czasu: Wsyp jedną saszetkę do blendera. Dodaj ulubione składniki na koktajl (np. truskawki i banany), zalej wodą lub mlekiem następnie zblenduj.
Opis składu:
DZIKA RÓŻA |
Nasiona tej rośliny są bogate w tłuszcze wielonienasycone, które wspomagają zdrową błonę skórną i chronią samą skórę przed związkami zapalnymi, takimi jak promie UV oraz papierosy i zanieczyszczenia. Może być również pomocna w utracie wagi dzięki tilirozydowi czyli silnemu przeciwutleniaczowi, który może zwiększać metabolizm tłuszczów. |
JAGODA KAMCZACKA |
Wygląda jak krzyżówka borówki i jagody goji. Nie dziwi więc, że tak samo jest obłędnym supefroodem. Roślina ta w Japonii nazywana eliksirem życia, stabilizuje metabolizm glukozy i lipidów. Jagoda Kamczacka spowalnia również spadek funkcji poznawczych, wspiera zdrowy układ krążenia, ochronę wątroby i zmniejsza gromadzenie się tłuszczu w wątrobie. |
BORÓWKA |
Owoce te wykazują potencjalny efekt nootropowy, poprawiają funkcje poznawcze, mogą odgrywać role w pobudzaniu wzrostu tkanki nerwowej i zmniejszaniu neurologicznego stanu zapalnego. Dodatkowo obfituje w przeciwutleniacze, m.in. flawonoidy (luteolina, kremferol i inne) oraz związki fenolowe, które pomogą zwalczać stany zapalne. |
ARONIA |
Jest to doskonałe źródło polifenoli czyli grupy antyoksydantów, w skład której wchodzą antocyjany, flawanole i kwasy fenolowe. Dzięki nim, aronia pomaga w walce z wolnymi rodnikami, bakteriami, wirusami, a nawet chroni przed nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi. Owoc ten wspomaga również układ odpornościowy. |
CZARNA PORZECZKA |
Nazywana w Stanach Zjednoczonych "owocem zakazanym". Pomaga ona w rozprzestrzenianiu się grzyba, który infekuje sosny białe. Z tego powodu czarne porzeczki zostały usunięte z wielu obszarów. Roślina ta ma wysokie stężenie: antocyjanów, substancji polifenolowych, antyoksydantów, witaminy C, kwasu gamma-linolenowego (GLA). Wiele zdrowych napojów i żywności w Wielkiej Brytanii wykorzystuje te jagody. |
BURAK |
Jest jednym z najbardziej bogatych źródeł azotanów w przyrodzie, dzięki czemu obniża ciśnienie krwi oraz pozotywnie wpływa na poziom cholesterolu. Burak jest pełen żelaza i witamina z grupy B, wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego i procesów tworzenia czerwonych krwinek. Badania pokazują, że pozwalają na uzyskanie większej porcji energii - już dzięki szklance soku buraczanego Nasz ogranizm może działać dłużej i wydalniej. |
MARCHEW |
To popularne warzywo dostarcza nie tylko potas i witaminę C, ale również jest bogate w witaminę A. Wzmacnia układ odpornościowy oraz poprawia zdrowie oczu i skóry. |
Wartości odżywcze:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA W 100G | 1279,05 kJ / 305,5 kcal |
TŁUSZCZ | 3,18g |
W TYM KWASY NASYCONE | 1,1g |
WĘGLOWODANY | 48,3g |
W TYM CUKRY | 23,45g |
BIAŁKO | 5,57g |
SÓL | 1,09g |
Czym są produkty BIO ?
Produkty BIO pochodzą z ekologicznej uprawy lub hodowli. Uprawy takie są produkowane bez użycia: sztucznych nawozów, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, emulgatorów, antybiotyków, barwników oraz glutaminianów.
Najbardziej popularnymi produktami spod znaku BIO są między innymi produkty mleczne, owoce i warzywa, mięsą oraz napoje naturalnego pochodzenia, a w ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się suplementy ze składnikami z upraw BIO.